Kari Melleri Sipoo (Lappajärvi)


Hyytisen sukukirja II julkistettiin Kivitipussa 15.8.2020. Proosaosuudessa on eri sukuhaaroittain ryhmitettyjä artikkeleita noin 200 sivua ja sukutaulujen osuus lähes 300 sivulla. Sukutaulujen pohjana ovat Hyytisen sukukirja I:n tiedosto, luokkatoveriltani Reijo Ollilalta (1943-2019) saamani tiedostot, ja muista painetuista lähteistä täydentämäni ja keräämäni sukutiedot.
Sukukirja II:een on tehty runsaasti korjauksia alkuvuosien osalta uusien tutkimusten perusteella. Merkittävin muutos on se, että Hyytisen talo perustettiin ja tuli verolle vasta 1581.

Lähtöhenkilönä on vanhemman veljensä Mikon jälkeen isännäksi tullut Olavi Olavinpoika (s. ennen 1560), joka esiintyi vuoden 1583 maakirjassa ensimmäisenä Hyytisen nimellä, mutta ilman patronyymiä. Patronyymiksi vahvistui myöhemmin Olavinpoika.
Kirjaan on otettu pohjaksi osa hänen jälkipolvistaan kuudenteen sukupolveen saakka. Ne kattavat ajanjakson1500-luvun lopulta 1700-luvun alkuun ja ovat hieman laajemmat kuin sukukirja I:ssä. Alkuosaan on liitetty Juho Matinpoika Hyytisen (s. 11.2.1704) jälkipolvia nykypäivään asti. Hänen serkkunsa ja renki Juho Erkinpoika Hyytisen (s. 23.12.1705) jälkipolvista Erkki Juhonpoika (s. 1732) meni vävyksi Vimpelin Österspangariin ja nuorin veli Juho Juhonpoika (s. 1736) valmistui papiksi nimellä Hydenius. Hänen jälkipolvistaan löytyy neljä arkkipiispaa, kirjailija Pentti Saarikoski ja Saarijärven Tapperin veljekset.

Hyytisen ”rönsyjen” eli Evijärvelle muuttaneen Jooseppi Olavinpoika Norrenan, miniäksi Kuortaneelle avioituneen Nn Olavintytär Ruonan, vävynä ja talonpoikien asiamiehenä Kuortaneella vaikuttaneen Heikki Olavinpoika Hiiron ja kirkkoherrana Kälviällä saarnanneen Johan Hydeniuksen jälkipolvia esitetään tällä sivustolla sukukirjaa enemmän.

Ollilan neljännen isännän Olavi Olavinpoika Hyytinen nuoremman (s. noin 1589) sukulaisuutta lähtöhenkilöömme Olavi Olavinpoika vanhempaan (s. ennen1560) ei ole voitu vielä varmistaa.

Jooseppi Olavinpoika Norrenan e. Hyytisen (s. 1597) jälkipolvet käyvät selville sukutauluista, joista näkyy suora yhteys kansallisrunoilijaamme J. L. Runebergiin ja akateemikko V. A. Koskenniemeen.

Tarkistuksissa olen käyttänyt mm. rippikirjoja ja tältä Evijärven sukututkijoiden sivuilta löytyviä helppokäyttöisiä tiedostoja. Strang-Spangarin sukuseuran oltermanni ja sukuseuran julkaisemien sukukirjojen päätoimittaja Irma-Liisa Juuti on ystävällisesti käynyt läpi alkuvaiheen viiden sukupolven tiedostoja ja antanut tietoja, joiden pohjalta olen korjannut niitä. Viime aikojen korjauksia on tullut Matti Lundin Eteläpohjalaiset Juuret-julkaisuun kirjoittamien juttujen seurauksena ja sähköpostitse tarkennettuina. Kiitokset kaikille!
Olen kuitenkin vastuussa kaikista virheistä, joita sukutauluihin on jäänyt. En ole voinut mitenkään varmistaa kaikkia nyt julkaistavia tietoja, joten havaituista virheistä ja puutteista pitää ilmoittaa minulle joko sähköpostilla etunimi.sukunimi@pp.inet.fi tai puhelimella 040 5587851.

Sukutaulut on laadittu Sukujutut-ohjelmalla tiedostostani vaihtamalla vain lähtöhenkilöä.
1. Jooseppi Olavinpoika Norrena e. Hyytinen s. noin 1597 (2889 taulua)
2. Olavintytär Ruona o.s. Hyytinen s. noin 1605 (744 taulua)
3. Heikki Olavinpoika Hiiro e. Hyytinen s. ennen 1615 (46 taulua)
4. Johan Hydenius e. Juho Juhonpoika Hyytinen s. 18.6.1736 (162 taulua)

Hyytisen sukukirja II:ssa huomattu virhe sivulla 211 kuvataan ja korjataan täällä

--------------------- --------------
Versiotieto:
Ensimmäinen versio 12.8.2020
Toinen versio 25.8.2020, Hyytisen sukukirja II:een liittyvä virheen korjaus kirjan sivun 211 juttuun